Roy van Eck treedt op een stormachtig Vortums Veld in de voetsporen van zijn vader

Maandag 04 maart 2019

Roy van Eck treedt op een stormachtig Vortums Veld in de voetsporen van zijn vader

Boxmeer – Op maandag 4 maart 2019 heeft Roy van Eck tijdens zijn 10e deelname de felbegeerde titel ‘Koning van de Metworst’ weten te bemachtigen. In de finale versloeg hij de jonge Lucas de Bruin en Bart de Kort. Vanwege het zeer stormachtige weer was de Vereniging ‘De Metworst’ genoodzaakt om de moedige beslissing te nemen om de Metworstrennen zo’n 1,5 uur uit te stellen.

Dit jaar streden zestien ruiters, waarvan maar liefst zes debutanten, om de Koningstitel. Zoals verwacht zou de loting zeer bepalend zijn voor de kansen van de individuele ruiters om zich na drie races ‘Koning van de Metworst’ te mogen noemen. Uitgerekend de van tevoren als favorieten bestempelde ‘oudgedienden’ kwamen elkaar al meteen tegen. Rens Verberkt (oud-Koning 2017) won in de eerste manche van Jelle van Kempen en Gijs Snijders (oud-Koning 2018) lootte tegen Bart de Kort die met een zeer rappe halfbloed naar het Vortums Veld was gekomen. Het paard van Gijs kwam niet snel genoeg op gang en kon de vlot vertrokken Bart niet meer inhalen. De strijd in de tweede manche tussen de verliezend finalisten van 2018, Roy van Eck en Rens Verberkt, werd deze keer door Roy gewonnen waardoor hij zich kon gaan opmaken voor de finale tegen Lucas de Bruin en Bart de Kort.

In de finalerit was Roy van Eck meteen goed weg en kon Bart de Kort, die met zijn halfbloed 100 meter voor de volbloedpaarden mocht starten, na de bocht inhalen. Roy werd dicht gevolgd door outsider Lucas de Bruin, die in zijn tweede deelname liet zien een mooie Metworsttoekomst tegemoet te gaan. Maar deze keer liet Roy de Koningstitel niet meer ontglippen. Vol trots en luid juichend kwam hij als eerste over de finish, net zoals zijn vader Frank dat 27 jaar eerder ook had gedaan.

Knollenrit
Voor de knollenrit meldden zich vijf ruiters op het Vortums Veld. Na de twee ritten in de voorronde wist debutant Freek van den Bosch in de finale de knol van Mitchel Lemmens nipt voor te blijven. Hij mag nu een jaar lang de titel ‘Knollenwinnaar 2019’ dragen.

Een selectie van foto’s m.b.t. de hoogtepunten van afgelopen Metworstmaandag zullen binnenkort op de website te vinden zijn: www.metworst.nl/fotos/metworstmaandag-2019