Metworstrennen 2024, de loting zal veel bepalen

Dinsdag 06 februari 2024

Metworstrennen 2024, de loting zal veel bepalen

Maar liefst 22 enthousiaste Boxmeerse Jonggezellen nemen het op Metworstmaandag 12 februari 2024 tegen elkaar op voor de Koningstitel en 6 ruiters zullen strijden om Knollenritwinnaar te worden. Dit jaar verschijnen er 2 jonge debutanten aan de start bij de Koningstitel en maar liefst 5 debutanten doen mee aan de Knollenrit. Een mooie en belangrijke ontwikkeling die de afgelopen jaren gelukkig nagenoeg hetzelfde is gebleven. Want het is enorm belangrijk voor onze eeuwenoude traditie dat met name de jeugdige inwoners van Boxmeer ons weten te vinden.

Vrijwel alle ruiters voor de Koningstitel hebben kans om de eretitel van ‘Koning van de Metworst’ in de wacht te slepen. Ten opzichte van de afgelopen jaren staan er dit jaar veel meer volbloedpaarden aan de start en is de kans dus groter om spannende volbloedraces te krijgen in plaats van een interessante inhaalrace van een volbloed tegen een halfbloed die ook dit jaar 100 meter voorsprong krijgt. Gezien het niveau van zowel de volbloed- als de halfbloedpaarden kan het zomaar zijn dat na de eerste ronde er al 2, 3 of 4 favorieten uit de wedstrijd liggen. Veel volbloeds zijn qua niveau erg aan elkaar gewaagd, dus het kan écht alle kanten opgaan. De loting voor de ritindeling, die vanaf 08.30u plaatsvindt, zal dit jaar dus nog belangrijker zijn.

De kenners noemen diverse namen als kanshebbers voor de eretitel. Naast topfavoriet Gijs Snijders zijn dit Rens Verberkt, Roy van Eck en Tim Hendriks. Zij worden direct gevolgd door Sem Wolters, Jens de Kievit, Niek Brenninkmeijer, Bas Janssen, Frank van Koningsbruggen en Lucas de Bruin. Een grote groep heeft bij een gunstige loting ook zeker kans: Mees Gerrits, Dylano van Nunen, Paul van de Weijer, Sem Janssen, Patrick van Rooij, herintreder Luuk van den Bosch, Stan Tunnissen, Kenny Knuiman, Daan Hendriks en Thijs Bens.

Voor de debutanten Jens de Haan en Rens Nabbe zal het met name belangrijk zijn om van de deelname aan deze eeuwenoude te genieten, al zullen ze ongetwijfeld hun stinkende best doen om het de overige ruiters zo moeilijk mogelijk te maken. Hierbij kunnen ze een voorbeeld nemen aan Dylano van Nunen die vorig jaar als 13-jarige tijdens zijn debuut meteen de Metworstrennen won. Na dit voortreffelijke resultaat met een halfbloedpaard heeft Dylano er toch voor gekozen om dit jaar met een volbloed naar het Vortums Veld te komen.

Maandagmiddag zullen we weten wie de Goederen namens de Vereniging bij de Belaste Hoeve mag ophalen en daar door de Beschermvrouwe Nina Jilesen als Koning gehuldigd zal worden. Bij aankomst in Boxmeer zal de kroning onder de Wilhelminaboom plaatsvinden.

De Knollenrit kent maar liefst 5 debutanten. Niels van Dommelen, Teun Havens, Bjorn van den Heuvel, Max Janssen en Sieb Vonken zijn druk in training om de knollen van Cor Gerrits op stoom te brengen. Maar oudgediende Mitchel Lemmens zal er alles aan doen om niet voor de vierde keer in de finale als tweede over de finishlijn te komen. Deze 6 Knollenruiters zullen in 2 halve finales en een Knollenfinale om de eer van Knollenwinnaar gaan strijden.

Wij hopen u op Metworstmaandag te mogen begroeten op het Vortums Veld. Denk er dan wel aan dat we in samenspraak met de Gemeente Land van Cuijk besloten hebben om vanaf dit jaar glaswerk en grote geluidsinstallaties van het evenementterrein te weren! Dit om de veiligheid van mens en dier te kunnen blijven garanderen.