Vereniging 'De Metworst' op weg naar Metworstmaandag 2017

Zondag 12 februari 2017

Vereniging 'De Metworst' op weg naar Metworstmaandag 2017

De voorbereidingen voor Metworstmaandag 2017  zijn al maanden in volle gang. Na hard werk van het bestuur, alle commissies en bovenal de ruiters en hun teams is iedereen klaar voor de voor vele Boxmerenaren belangrijkste dag van het jaar. Zal Gijs Snijders, opnieuw de jongste deelnemer van ruitersveld, dit jaar zijn titel kunnen prolongeren?

Nog slechts een paar dagen en dan is het eindelijk 27 februari 2017: Metworstmaandag. Dé dag waarop de weergaloze strijd om een titel waar iedere Boxmeerse jonggezel van droomt - ‘Koning van de Metworst’ - weer  zal losbranden. Woensdag 22 februari 2017 om precies 22.00 uur sluit de inschrijvingsmogelijkheid voor de deelnemers aan de Metworstrennen 2017. Vanaf dat moment is het definitieve ruitersveld bekend. Naar verwachting 13 ruiters zullen om deze eretitel gaan strijden en namens de Vereniging de goederen bij de Belaste Hoeve op te mogen halen.

Koningstitel: loting erg belangrijk
Dit jaar strijden deze jonggezelle ruiters voor de Koningstitel met ieder een eigen kans om de titel binnen te halen. Na een aanpassing van de ‘handicap’ hebben halfbloedpaarden nu 85 meter voorsprong op de volbloedpaarden. Er komen dit jaar dan ook meerdere type klasse-paarden naar het Vortums Veld toe die ieder zijn eigen specialiteit heeft; het ene paard kan snel starten, het andere paard heeft een hogere topsnelheid en weer een ander paard heeft meer uithoudingsvermogen dan gemiddeld. Daarnaast zijn nagenoeg alle deelnemers enorm goede ruiters die tand om tand, oog om oog de Koningsstrijd willen aangaan. De loting van de ritten die ‘s ochtends in de wei plaatsvindt zal vooral dit jaar allesbepalend zijn om te weten wie er na 3 rondes zichzelf Koning van de Metworst 2017 mag noemen. De details van de Metworstruiters zijn hier  te lezen: www.metworst.nl/de-ruiters.

Jelle van Kempen, Roy van Eck, Bart de Kort, Kenny Knuiman, huidige Koning Gijs Snijders en oud-Koning Levi Hinke worden in de wandelgangen toch wel als favorieten genoemd. Maar de ervaren ruiters Frank van Koningsbruggen, Luuk van den Bosch, Rens Verberkt, herintreder Ramon Zeegers en Niek Brenninkmeijer en debutanten Gerben Stevens en Bob Zeegers zijn zeker niet kansloos; want Metworstgeluk is iets dat niemand in de hand heeft.


De 'Kunningsrit' in 2016

 

Knollenrit: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
Het aantal deelnemers aan de Knollenrit zit de laatste jaren duidelijk in de lift. De extra aandacht van Vereniging ‘De Metworst’ voor de Boxmeerse jeugd met een jeugdboek, de jaarlijkse Opstapdagen en gerichte ondersteuning bij het trainen, werpt duidelijk zijn vruchten af. Naar verwachting zullen maar liefst 13 Jonggezellen, waarvan 8 debutanten, op hun zwaargewichten in diverse voorrondes en één finalerit uitmaken wie de Knollenritwinnaar 2017 zal worden. In ieder geval zal er een nieuwe winnaar komen; De laatste winnaars Gerben Stevens (2014/2016) en Bob Zeegers (2015) zijn immers naar het ‘echte werk’ overgestapt.

Een selectie van foto’s met de hoogtepunten van Metworstmaandag 2016 zijn te vinden op: www.metworst.nl/fotos/metworstrennen-2016

 

We gaan er dit jaar met z’n allen weer een heel mooi feest van maken. Na afloop van de kroning van de Metworstkoning op het Wilheminaplein kan het ‘Kunningsbal’ voor jong en oud in de grote tent bij Riche/La Bamba losbarsten; een schitterend feest voor iedereen die De Metworst een ‘blauw’ hart toedraagt.

 

De traditie van de Metworstrennen in Boxmeer is sinds maart 2015 in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland opgenomen.