Metworstrennen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed

Vrijdag 13 maart 2015

Metworstrennen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed

Vereniging ‘De Metworst’ is zeer verheugd dat vrijdag 13 maart 2015 de traditie van de Metwortrennen in Boxmeer, tijdens de officiële opening van het jubileumweekend ter ere van het 275-jarig bestaan van de Vereniging, op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland is geplaatst.

“Dit is een zeer grote eer en een echte erkenning van deze hele mooie en eeuwenoude traditie. Wij dragen dit op aan alle leden en vrijwilligers die het ieder jaar weer mogelijk maken om dit unieke evenement te organiseren”, verklaart voorzitter Dick Goossens na afloop van de officiële ondertekening in het bijzijn van Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Dick vervolgt, “Wij zijn met het nieuwe en relatief jonge bestuur een weg ingeslagen om de Vereniging toegankelijker te maken en ons nog actiever op de jonge Boxmeerse jongens te richten om zich als lid van onze Vereniging te melden en ooit als Metworstruiter over het ‘heilige’ zand van het Vortums Veld te stuiven. Hiervoor hebben we onder andere, in samenwerking met de Boxmeerse schrijver Gerard Sonnemans, vandaag een jeugdboek voor de Boxmeerse schooljeugd gepresenteerd. Dit zal ieder jaar gratis aan groep 8 van alle lagere scholen in Boxmeer worden aangeboden. Vereniging ‘De Metworst’ heeft de afgelopen maanden een erfgoedzorgplan geschreven voor het levend houden van onze traditie, dit is ook één van de vereisten om als Immaterieel Cultureel Erfgoed erkend te worden. Daarnaast is er zeer recent een archiefcommissie opgericht om historisch onderzoek te doen naar de traditie en de collectie en het archief volledig in kaart te brengen en veilig te stellen”.

“Deze erkenning van het VIE geeft ons echt kippevel, net zoals bij het horen van de reveille op Metworstmaandag!”, zo sluit Dick Goossens af.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Cultureel Erfgoed (VIE) is aangewezen om de Nationale Inventaris en de uitvoering in Nederland te coördineren. Deze lijst van levend erfgoed vloeit voort uit de ratificatie van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door Nederland in 2012. Meer informatie over het VIE is te lezen op: www.volkscultuur.nl

Bekijk en luister hier het tv- en radioverslag van Omroep Brabant: http://brabantn.ws/FS6