Gijs Snijders wint voor de derde keer felbegeerde Koningstitel

Maandag 24 februari 2020

Gijs Snijders wint voor de derde keer felbegeerde Koningstitel

Boxmeer – Op maandag 24 februari heeft Gijs Snijders voor de derde keer de felbegeerde titel ‘Koning van de Metworst’ weten te bemachtigen. In een zinderende finale versloeg hij de oud-Koning Rens Verberkt en Frank van Koningsbruggen.

Dit jaar streden maar liefst vierentwintig ruiters, waarvan zeven debutanten, om de Koningstitel. In het veld van elf halfbloedpaarden, die aan de start een voorsprong van 100 meter krijgen, tegen dertien volbloedpaarden en maar liefst dertien ruiters die als debutant of slechts voor de tweede keer op het Vortums Veld aantraden zou de loting zeer bepalend zijn voor de kansen van de individuele ruiters om zich na drie races ‘Koning van de Metworst’ te mogen noemen.

De Koning van 2019, Roy van Eck, trof in de eerste manche met Gijs snijders (oud-Koning 2016 en 2018) meteen één van de topfavorieten. Gijs wist met zijn paard van uitzonderlijke klasse op een duidelijke manier Roy te onttronen. In de tweede manche nam Gijs het op tegen Levi Hinke (oud-Koning 2013), een andere topfavoriet, en ook die strijd wist hij te winnen. Rens Verberkt (oud-Koning 2017) plaatste zich in de tweede manche ten koste van oudgedienden Jelle van Kempen en Bart de Kort, die op een halfbloed reed, voor de finalerit. In zijn zevende deelname behaalde Frank van Koningsbruggen voor het eerst de eindstrijd door Tim Hendriks en Luuk van den Bosch te verslaan.

In de finalerit was Frank van Koningsbruggen goed weg, maar werd zeer kort gevolgd door Rens Verberkt. Gijs Snijders liet vanaf de start ongewild een behoorlijk gat achter de concurrentie vallen, maar hij wist zijn paard uiteindelijk vakkundig op het allerlaatste moment voorbij Rens Verberkt te sturen. Op ongeveer een paardlengte voorsprong kwam hij voor de derde keer in zijn Metworstcarrière als eerste over de finish in de Koningsrit. Met vijf finaleplaatsen in zeven deelnames en drie Koningstitels een zeer bijzondere prestatie van deze 19-jarige Boxmeerse jonggezel.

Knollenrit
Voor de Knollenrit meldden zich dit jaar vier ruiters op het Vortums Veld. Na twee spannende ritten in de voorrondes, tussen Gerben Stevens en Rik van Boekholt en tussen Robin Verwegen en Rik Versleijen, wist Rik Versleijen in de finale Gerben Stevens (Knollenwinnaar 2014 en 2016), voor te blijven. Hij mag zich nu een jaar lang de titel ‘Knollenwinnaar 2020’ noemen.