Bart de Kort eindelijk tot Koning van de Metworst gekroond

Maandag 28 februari 2022

Bart de Kort eindelijk tot Koning van de Metworst gekroond

Boxmeer – Tijdens een zeer zonnige en drukbezochte Metworstrennen is het Bart de Kort met zijn 13e deelname eindelijk gelukt om ‘Koning van de Metworst’ te worden. Hij werd overtuigend winnaar en hield alle andere paarden vlot achter zich.

Dit jaar streden vijfentwintig ruiters, waarvan zes debutanten, om de Koningstitel. In het veld van twaalf halfbloedpaarden, die aan de start een voorsprong van 100 meter krijgen, tegen dertien volbloedpaarden en maar liefst twaalf ruiters die als debutant of voor de 2e keer op het Vortums Veld aantraden zou de loting zeer bepalend zijn voor de kansen van de individuele ruiters om zich na drie races ‘Koning van de Metworst’ te mogen noemen.

Bart de Kort was met een goed getraind halfbloedpaard naar het Vortum Veld gekomen en versloeg in zijn eerste rit Mees Gerrits en Tim Hendriks, die van tevoren ingeschat werd als een van de beste combinaties van het veld. Hierdoor was het meteen duidelijk dat Bart voor iedere andere ruiter een zeer geduchte tegenstander zou zijn. Dat bleek ook wel toen hij in de tweede manche de volbloedpaarden van Frank van Koningsbruggen en Niek Brenninkmeijer op behoorlijke achterstand achter zich liet. Drievoudig oud-Koning (2016, 2018 en 2020), Gijs Snijders, kwam op zijn snelle volbloed met redelijk gemak de eerste manche door. Maar in de tweede manche vond hij door een matige start toch zijn Waterloo en verloor van de 17-jarige Lucas de Bruin. Eén van de andere favorieten, oud-Koning (2019) Roy van Eck, kwam in de tweede manche, naast Sem Janssen, met Rens Verberkt een andere oud-Koning (2017) tegen. Roy schoot echter als een speer uit de startblokken en liet zich niet meer achterhalen.

Bart de Kort laat Roy van Eck en Lucas de Bruin achter zich en is de nieuwe Koning van de Metworst (Foto: Geknipt by Karin)De Koningsrit liet hierdoor weer exact dezelfde namen zien als in het jaar 2019. Bart de Kort tijdens zijn 13e deelname op een supersnelle halfbloed tegen Roy van Eck, die voor de 12e keer meedeed, op een volbloed. En Lucas de Bruin, die in 2019 tweede werd achter Roy, tijdens zijn 4e deelname ook op een volbloed. Roy van Eck was opnieuw goed weg bij de start, maar wat hij ook probeerde hij kon de 100 meter achterstand op Bart de Kort niet volledig teniet doen. Ondanks twee eerdere valse starts van Bart, waardoor hij in de finale voor de vijfde keer over het gele zand moest racen, kon hij met anderhalve lengte voorsprong eindelijk de eretitel ‘Koning van de Metworst’ op zijn naam schrijven. Een lang gekoesterde wens, waar Bart dit jaar echt zijn zinnen op had gezet en er maandenlang alles aan had gedaan om dit te kunnen bereiken. Het “wonder was geschied”, zoals hij het zelf zo mooi zei. Bart werd meteen na de finishlijn door zijn goede vriend Roy gefeliciteerd. Onderlinge strijd mag er zijn, maar het respect naar en voor alle ruiters onderling is erg groot. En dat geldt ook zeker voor alle debutanten.

Knollenrit
Voor de Knollenrit meldden zich dit jaar drie debutanten op het Vortums Veld. Tim van den Broek won na een spannende strijd van Nick Schaminee en Renzo Seegers. Hij mag zich nu een jaar lang de titel ‘Knollenwinnaar 2022’ noemen.