275-jarig jubileum Vereniging

In 2015 bestond de Vereniging van tijdelijk jonggezellen ‘De Metworst’ 275 jaar.

Ter ere van dit jubileum was er tijdens het jubileumweekend van 13 t/m 15 maart 2015 in samenwerking met maar liefst 15 Boxmeerse horecaondernemingen, onder de stichting ‘Samen zien we los’, een mooi en compleet programma voor iedereen samengesteld. Daarnaast werd er extra aandacht besteed aan de geschiedenis en de toekomst van deze traditie. Dit bijzondere en historische moment kon de Vereniging immers niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Als hoogtepunt was er een groots feestweekend voor jong en oud tijdens dit halfvastenweekend.

Het jubileumweekend van Vereniging ‘De Metworst’, ter ere van het 275-jarige bestaan van de Vereniging, kende vele hoogtepunten en is een groot succes geworden. Voor jong en oud was het gedurende drie dagen één groot feest voor de gehele Boxmeerse gemeenschap en ver daarbuiten. Bestuur en Vereniging kijken met groot plezier en trots terug op dit zeer geslaagde weekend.

Vrijdag 13 maart werd het jubileumweekend officieel geopend met de presentatie van het jubileumboek ‘Ze zien los’. Beschermvrouwe Nina Jilesen onverhandigde het eerste exemplaar aan Kevin Knuiman, Koning van de Metworst 2015. Kevin overhandigde op zijn beurt het door Gerard Sonnemans geschreven jeugdboek ‘Koning Ferdinand’ over de Metworstrennen van 1778 aan Loek van de Cruijs, het jongste lid van de Vereniging. Dit jeugdboek zal de komende jaren gratis worden uitgereikt aan de leerlingen van groep 8 van alle Boxmeerse lagere scholen.Vanwege de grote vraag vanuit het publiek is het inmiddels ook bij Van Dinter Media en HEMA Boxmeer te verkrijgen en kost slechts €5,-.

Tijdens de druk bezochte officiële opening maakte mevrouw Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), bekend dat de traditie van de Metworstrennen op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland is geplaatst. “Een zeer grote eer en een échte erkenning van deze hele mooie en eeuwenoude traditie. Wij dragen dit op aan alle leden en vrijwilligers die het ieder jaar weer mogelijk maken om dit unieke evenement te organiseren”, was de blije reactie van voorzitter Dick Goossens. Hierna werd de Vereniging nog eens verblijd toen de heer Odi Bouwmans, oud-Burgermeester van Boxmeer, de ‘Burgemeester Bouwmans Ontmoetingsprijs’ aan Vereniging ‘De Metworst’ overhandigde. De heer Odi Bouwmans was zeer lovend over de enorme inzet van de vele vrijwilligers die Vereniging ‘De Metworst’ bij de organisatie van de Metworstrennen helpen. Hij prees de inzet van bestuur en Vereniging om één van de meest waardevolle immateriële cultuurgoederen van de regio in stand te houden.

De jubilerende Vereniging ontving van de oud-Koningen een bijzonder mooi aandenken; een mooi zilveren schildje dat door Eefke Peters van Edelsmid-Juwelier Le Blanc aan Vereniging ‘De Metworst werd geschonken.

De officiële opening werd afgesloten met de onthulling van het compleet gerestaureerde Metworstvaandel uit 1890. Wilma Arts, Marianne Goossens en Dorien Schrijen van ‘de Boxmeerse Vaart hebben maandenlang met grote inzet en precisie aan het vaandel gewerkt om het in deze zeer fraaie staat terug te brengen. Een mooie parel van de Vereniging die in de toekomst in een mooie vitrine in het Gemeentehuis van Boxmeer aan het publiek tentoongesteld zal worden.

Vervolgens werd de jubileum-DVD en film over de Metworstrennen 2015 aan alle aanwezigen vertoond.

De jubileumfeesten op vrijdag- en zaterdagavond, die door Vereniging ‘De Metworst’ in samenwerking met 15 Boxmeerse Horeca-ondernemingen werden georganiseerd, waren zeer druk bezocht. De diverse bands, artiesten en dj’s hebben jong en oud prima vermaakt.

Op zondag 15 maart werd het jubileumweekend waardig afgesloten met het traditionele ‘worst eten’ en een geweldig afsluitend feest met optredens van (lokale) artiesten afgewisseld met een aantal korte toespraken. De kleine kinderen konden zich onder toeziend oog van een animatieteam prima vermaken met ponyrijden, een springkussen, schminken en een clown.

Kortom: een zeer geslaagd jubileumweekend voor iedereen!

De traditie van de Metworstrennen in Boxmeer is sinds maart 2015 in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland opgenomen.