Metworstmaandag

De jaarlijkse Metworstrennen moeten op de maandag voorafgaande aan de vastenavond gehouden worden en vindt plaats in het 'Vortums Veld', een openbare weg tussen tussen de kerkdorpen Sambeek en Vortum-Mullem in de gemeente Boxmeer. Vanaf 04.00 uur in de ochtend worden de Boxmeer inwoners door de hoornblazers gewekt. Hierna trekken duizenden bezoekers aan het begin van de ochtend al lopend van Boxmeer naar het Vortums veld, om te gaan kijken wie er dit jaar de Koning wordt.

De Metworstrennen bestaat uit een afvalrace van meestal 13 ritten verdeeld over 3 manches, de afstand van het parcours is bijna 800 meter. De eerste rit begint rond 09.30 uur. De winnaar van de laatste rit, de ‘Kunningsrit’, haalt als kersverse koning bij de ‘Belaste Hoeve’ de jaarlijkse erfbelasting in naam van de Metworstvereniging op en wordt daar dan door de Beschermvrouwe met het zilveren Koningsschild omhangen. Vervolgens gaat de Koning onder begeleiding van de andere ruiters en de ‘Gekkekar’ terug naar Boxmeer, waar hij onder de Wilhelminaboom door de Beschermvrouwe tot 'Kunning van de Metworst' gekroond wordt en waarna de erewijn geschonken kan worden.

Direct daarna begint een grandioos ‘Kunningsbal’ in de feestzaal van “Hotel Riche”, waar de Koning door een grote menigte wordt toegejuicht. Om 18.00 uur is er dan in het clubhuis van de Koning een ‘Koningsreceptie’. Tot diep in de nacht blijft het één groot feest in alle kroegen van Boxmeer.

Klik hier voor een overzicht van radio- en tv-opnames over Vereniging 'De Metworst' en Metworstmaandag!

De traditie van de Metworstrennen in Boxmeer is sinds maart 2015 in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland opgenomen.